Auto zelf wassen of naar de wasstraat?
Wasstraat.
Wanneer je net een nieuwe auto hebt wil je deze graag schoon houden, vooral in de zomer nu al het stof weer komt opwaaien en je dat goed kunt zien op de auto door de zon. Om je auto snel schoon te krijgen kun je natuurlijk naar de wasstraat. Echter komen er veel krassen op de auto door de harde haren van de borstels en lappen. Deze haren/ lappen houden veel vuil vast, dat is juist goed zou je zeggen maar dit vuil wordt vervolgens weer tegen de auto geslagen wat krassen veroorzaakt. Ook de wax is vaak van slechte kwaliteit, dit is meestal een klein laagje vet die na twee weken weer weg is.
De onderkant wordt ook gewassen door de wasstraat. Dit is juist een voordeel van de wasstraat, want aan de onderkant blijft altijd veel modder en ander vuil plakken. In de modder en het vuil zit vocht en dat zorgt ervoor dat de auto sneller gaat roesten, vooral bij oudere auto's dient hier rekening mee gehouden te worden.
Ook is een groot voordeel van de wasstraat gewoon simpelweg de tijd die het kost. Je bent snel weer weg en kunt weer verder mat waar u mee bezig was. Maar hierdoor komt er dus ook het grote nadeel om de hoek kijken, omdat het allemaal snel moet gaat het ook gelijk heel agressief.
Voordelen:
- Tijdbesparing.
- Goede reiniging van de onderkant.
Nadelen:
- Je krijgt snel krassen.
- Is duur in verhouding met zelf wassen.
- De hardnekkige vlekken blijven zitten.
Zelf wassen.
Vaak als mensen de auto zelf gaan wassen hebben ze geen idee hoe dit eigenlijk moet en waar ze rekening mee moeten houden. Daardoor gaan ze met vol enthousiasme aan de slag met een emmer met water en een spons. Echter komen er door een spons veel krassen in de auto. Doordat de spons veel zand en vuil vasthoud maak je hiermee nieuwe krassen in de lak. Ook een emmer met water is niet goed. Door telkens hetzelfde water te gebruiken breng je het vuile water aan op de auto en maak je zo ook weer krassen op de lak. Als je de auto zelf gaat wassen heb je het juiste materiaal nodig en moet je de juiste manier van aanpakken weten.
De schoonmaakspullen die je nodig hebt zijn:
- Een zachte (auto)wasborstel (met steel).
- Goede droogdoeken.
- Goede autoshampoo (geen afwasmiddel).
- Goede velgenborstel.Dit kun je samen krijgen in een handige set. Deze set hebben wij zelf samengesteld en je krijgt er ook een extra sprayflacon bij voor de ruitenreiniger. Zo hoeft u zelf niet het hele internet af te zoeken naar de juiste spulletjes.
Zet als eerste de auto op een iets koelere plek neer, niet in de felle zon. Door de zon droogt het water te snel waardoor je waterresten krijgt.
Spuit als eerste je auto goed af. Zo kan het grote vuil eraf en kan de rest worden losgeweekt. Je kunt hiervoor het beste een tuinslang gebruiken. Je kunt het ook doen met een hogedrukspuit maar let dan wel op de afstand. Als je te dichtbij werkt met een hogedrukspuit kun je de lak beschadigen. Spuit daarom van ongeveer één meter afstand en houd een hoek aan van 45 graden.
De onderkant en wielkast en onderkant kun je het beste wel met de hogedrukspuit schoonmaken. Dit omdat u er moeilijk bij komt en dat de plaatsen zijn waar zich veel modder ophoopt en het snelste roest voorkomt.
Vervolgens kunt u met de borstel en de autoshampoo het kleine vuil eraf halen. Houdt u zich aan de aanbevolen dosering omdat teveel shampoo ook de wax kan aantasten, dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de shampoo. De duurdere autoshampoo scoort hier veel beter in dan de goedkopere varianten.
Doordat u een borstel gebruikt die water doorlaat hoeft u minder vaak tot bijna niet de borstel te spoelen, hij wordt immers telkens voorzien van schoon water. De vlekken die u niet weg krijgt kunt u poetsen met een microvezeldoek. Wij adviseren altijd een zachte doek. Door de zachte vezels voorkomt u het vuil gaat krassen omdat het vuil beter wordt opgenomen in de doek.
Maak de velgen niet schoon met dezelfde wasborstel. De remstof die zich daar bevindt is namelijk scherp en kan de lak aantasten en diepe krassen veroorzaken. Hiervoor kun je het beste een geschikte velgenborstel gebruiken. Als je de velgen goed onderhoudt hoef je hiervoor geen aparte velgenreiniger voor aan te schaffen, de gewonen autoshampoo met een goede borstel werkt dan goed genoeg.
Spoel de auto vervolgens af met water, bij voorkeur met water. Dus u kunt hem het beste afspoelen met de tuinslang en niet met een hogedrukspuit. Als je je auto wast in een wasbox en er is geen normale tuinslang dan kun je het beste gebruik maken van de optie 'glans drogen'. Spuit dan niet te dicht op de auto maar behoud een afstand van minimaal 25 centimeter.
Na het afspoelen moet je de auto goed drogen om te voorkomen dat er watervlekken op de auto komen. Droog daarom de auto met een schone microvezeldoek. De vezels die deze doek heeft zijn zacht, nemen veel water op en krassen niet. Je kunt vaak al de gehele auto afdrogen zonder de doek te moeten uitwringen. Gebruik voor de velgen een aparte doek. Na gebruik moet je de microvezeldoek goed wassen. Als je deze niet goed wast dan trekt het vuil in de doek en kunt je deze niet meer gebruiken. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de wateropname kan beïnvloeden.
Voordelen:
- Minder tot geen krassen.
- Hardnekkige vlekken worden ook goed verwijderd.
- Zelf de keuze over de juiste autoshampoo.
- Goedkoper dan de wasstraat.
Nadelen:
- Kost veel tijd.
- Het is moeilijker om de onderkant te wassen.
- Je moet het juiste materiaal hebben om het goed te doen.
Tips:
- Verwijder vogelpoep, boomhars en insectenresten zo snel mogelijk omdat het de lak kan aantasten.
- Veeg altijd in strepen, draaibewegingen kunnen cirkels van krassen veroorzaken,
- Bij veel insecten op de auto kunt u het beste insectenreiniger gebruiken op een droge auto.
- Vogelpoep is makkelijk te verwijderen als je een stuk wc papier nat maakt, erop legt, laat weken en vervolgens weghaalt met het stuk wc papier.
Met deze informatie kunt u veel krassen op uw auto voorkomen door hem zelf goed te wassen.